Can Pitarra

Damunt del serradet que domina el poble, al Nord -Est, hi ha el mas de Can Cullell. El dramaturg Frederic Soler i Hubert, conegut popularment per Serafí Pitarra comprà el mas el 1886 i hi eregí una vivenda annexa, avui conegut per Can Pitarra.

Història: Als fogatges de l’any 1360 i 1497 ja hi figura el nom Colell. Tanmateix, fins l’any 1515 no apareix documentat el mas Colell. En nom s’anirà succeïnt al llarg dels segles fins a final del segle XIX, en què es perd. El dramaturg i poeta Frederic Soler, àlies Serafí Pitarra, va comprar el Mas Cullell l’any 1886. Va fer construir una casa al costat del mas, que esdevendria la seva vivenda. Després de la seva mort, va passar a mans de la seva filla Blanca. L’any 1907 s’hi va calar foc, tot i que poc després va ser reconstruïda. En morir aquesta sense descendència, la va deixar a Maria Vallès. Més endavant la va heretar la família Tohà, que n’ha mantingut la propietat fins als nostres dies.
Can Cullell és un edifici representatiu de l’arquitectura popular de Campins del segle XVI consolidada sobre un edifici medieval, pel qual té un notable valor arquitectònic i històric. La casa s’ha mantingut sense massa alteracions al llarg dels anys, pel que constitueix un element de notable interès cultural.
Límits: Finca situada al costat de la Drecera de Sant Celoni, entre la part nord del nucli de Campins (Passeig de les Tres Germanes) i la urbanització de Can Joanet.
Com arribar: Cal remuntar el Passeig Tres Germanes, carrer principal del poble, travessar la carretera de Santa Fe i arribar al llom del serrat que s'alça a llevant del poble. En aquest punt hi ha una cruïlla important: el Descàrrec, d'on surt un camí cap a Les Esplanes i Gualba al davant, un a l'esquerra cap el veïnat de Dalt i Santa Fe, i el de la dreta cap a Sant Celoni que, a 50 metres, passa pel costat mateix de la casa.

Drecera de Sant Celoni, 3 - 08472 Campins - Barcelona (Catalunya)
Veure situació en el mapa
Darrera actualització: 10.06.2016 | 10:38