Passejades
1. La rajoleria de Can Pons: 1,7 km
Passejada curta, suau i ombrívola, que us permetrà conèixer les ruïnes d’una antiga rajoleria, travessar l’espès alzinar del sot de la riera de Campins, i obtenir vistes del terme, des del serrat de can Regàs.
L’itinerari comença a la Plaça i baixa, per sota, a buscar la Riera. Fins a la Rajoleria, el camí és una passejada solitària i ombrívola, que remunta la vall, per dins d’un alzinar espès.
A la Rajoleria, que és en ruïnes, es feren els rajols per a construir el gran casal de Can Pons, al segle XVIII.
L’itinerari passa, tot seguit, per la gran bassa de captació d’aigües i torna a endinsar-se al bosc. A partir d’ara se segueix una bona pista forestal que us durà fins a can Sidro, casa habitada, emplaçada sobre un serradet. Aquí es pren un caminoi deliciós que , tot vorejant uns horts, us menarà a Can Regàs., masia des d’on s’obté un bonic cop de vista de Campins. Una drecera molt fresada, encara usada pels habitants d’aquest serrat, baixa a creuar la Riera per una palanca i puja al poble pel camí que ja coneixeu.
2. Can Pitarra i Sant Guillem: 3,4 km.
Itinerari més llarg i assolellat que l’anterior; el camí transcorre entre xalets i coreus, al voltant del turó de Can Guilla. Poques ombres al llarg de la ruta.
L’itinerari s’inicia davant l’església de Sant Joan. Cal remuntar el carrer, travessar la carretera de Santa Fe i arribar al llom del serrat que s’alça a llevant del poble. Tot aquest trajecte de pujada el fareu amb la companyia de la cantarella d’un rec. Un cop dalt del serrat esmenat, quedareu situats en una cruïlla important: el Descàrrec. El camí del davant (E), asfaltat, baixa a la urbanització de Les Esplanes i a Gualba; el de l’esquerra puja al deliciós veïnat de Dalt i a Santa Fe; el de la dreta, baixa a Sant Celoni, pel serrat de Can Felonet. Aquí l’itinerari gira a la dreta i passa a tocar les parets de can Collell, mas que fou comprat per en Serafí Pitarra a finals del segle XIX. Des de llavors, també es conegut per can Pitarra,
Tot just passat can Collell, cal deixar a l’esquerra el camí de Sant Celoni i continuar pel pla de la dreta, entre més xalets. El camí aviat, baixa lentament entre retalls de conreu arbredes i torres d’estiueig. A l’esquerra, ran de camí, us quedarà can Bruguera, a la dreta quasi a la mateixa alçada, però més apartada, can Guilla.
Durant una estona seguirem el llom de la serra. Enrere les darreres torres, el camí baixa sobtadament fins a Sant Guillem (s.XVI), que descobrireu de sobte, entre camps, dalt la carena de la serra. Visió encantadora i inesperada d’aquesta solitària capella. Que es pot visitar si els masovers son a casa i se’ls demana la clau. Abans haureu passat a prop de la creu de la Missió. Trobareu més informació d’aquest monument i de Sant Guillem en l’itinerari següent -amb el qual podeu escurçar el camí de retorn a Campins.
Sempre avall, ara per més bon camí i per dins del bosc, arribareu a cal Teixidor, masia reformada fa poc. La pista tomba avall, a la dreta, i es dirigeix a Campins, suaument, entre camps de coreu, tot passant a prop del mas del Figueral.
3. Campins-Sant Cristòfol 9,8 km
Iniciem la pujada cap a la carretera BV-5114 per creuar-la i seguir guanyant alçada dins la cruïlla anomenada El Descàrrec on es separen els camins. La drecera de Sant Celoni a la dreta, el camí de Gualba recte i l’itinerari que farem ens queda a l’esquerra. Forma part de GR-5 que va de Sitges a Blanes, passant pel Parc Natural del Garraf, Montserrat, Sant Llorenç de Munt, el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural del Montnegre-Corredor.
A partir d’aquí hem de seguir les senyals del GR5, una franja vermella i una blanca, tant les trobarem en fites verdes com amb pintura als arbres o pedres. Les seguirem fins el punt (4). Entrem en un camí que va pel mig de cases, masies i camps, fins arribar al bosc on s’inicien fortes pujades, guanyem desnivell. Cal prendre-s’ho amb calma ja què durarà una estona, mentrestant podem gaudir d’un magnífic bosc d’alzines sureres i si estem atents sentirem el soroll de l’aigua del “Sot del Purgatori”.
Als 2000 metres de la sortida les pendents es van suavitzant, podem gaudir d’un frondós bosc de sureres a la dreta, fins arribar-nos a l’indret anomenat La Quintana, ho distingirem perquè hi tornar ha aver-hi camps, la pujada s’ha suavitzat. En acabar les pendents iniciem un tram que ens permetrà gaudir d’impressionats vistes al Montegre-Corredor, la serralada litoral fins al Tibidabo, la Plana de la Tordera, amb Campins als peus, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Llinars del Vallès,… Arribem a Can Perepoc, primer al cobert i després passem davant l’entrada de la casa i girem bruscament a l’esquerra, seguint les traces del GR-5.
Anem planejat per la muntanya fins arribar a l’asfalt, on deixem les marques del GR-5 girant a l’esquerra. Iniciem la baixada per anar a parar a la Rectoria de Fogars de Montclús i l’església romànica de Sant Cristòfol. La plaça, amb uns til·lers gegantins, convida a una parada i a refer forces a la seva ombra. A partir d’aquest moment tot serà baixada i caldrà estar atents a les cruïlles. Agafem el camí que baixa per l’esquerra del cementiri.
La primera cruïlla l’hem d’agafar a la dreta. La segona, just 50 metres més avall, a l’esquerra i la tercera cruïlla a la dreta. La segona, just 50 metres més avall, a l’esquerra. I la tercera cruïlla a la dreta.
La baixada és ràpida, amb forta pendent, cal tenir cura de no relliscar, i al mateix temps de poder gaudir de la vista. Següent bifurcació de camins a l’esquerra, deixem el camí principal i 150 metres més tard girem a la dreta. Arribem a les runes de Can Perxacó i seguim baixant fins a trobar-nos una pista forestal ampla que l’agafarem a la dreta, més suaument, ens portarà a la carretera BV-5114.
L’hem d’agafar a la dreta, amb molta cura amb els cotxes i pujar uns 100 metres i agafar el primer trencall a l’esquerra. Tornem a estar en un bosca d’alzines i de sureres, anem perdent alçada paulatinament.
Després d’una bona estona trobarem una nova pista que l’agafarem a la dreta. Passem molt a prop de dues masies, Can Sidro i Can Regàs, que deixem a la dreta. Fem una preciosa baixada per un camí enmig del bosc fins la riera i seguim pel marge dret torrent avall, fins a creuar-la. I iniciem la pujada, curta, per retornar a la plaça de la Vila per un carrer cimentat.
4.Itinerari Rodalies de Campins I
Inici: Plaça de la Vila (0m,0 min,321m alt) Sortim de la plaça de la vila pujant a l’esquerra pel Camí Vell de Sant Celoni/Passeig Tes Germanes, entre l’església de Sant Joan i la Rectoria fins a la carretera BV-5114. La creuarem i seguirem guanyant alçada fins a la cruïlla, anomenada El Descàrrec, on trobarem unes bústies i on se separen els camins: a la dreta la drecera de Sant Celoni, recte el nou camí de Gualba i a l’esquerra cap a Sant Cristòfol de Fogars, itinerari que nosaltres seguirem per agafar l’antiga drecera de Gualba. (600m,9min,370m alt).
Després d’un revolt, seguirem pujant entre camps. Si estem atents, a l’esquerra veurem el campanar de l’ermita de Sant Cristòfol i a la dreta la serralada del Montnegre. Un cop passem el mas de Ca l’Abril, trobarem un trencall entre una bassa i la Vil·la Montseny (900m,14 min,388m alt) que agafarem. Anirem perdent suaument alçada per un camí que a voltes es converteix en un corriol, entre magnífics boscos d’alzines sureres en una zona obaga i humida amb molta diversitat d’ocells, fins a anar a parar a la pista asfaltada que ens portaria cap a Gualba (1.500m,19 min,348m alt).
Cal estar atents als cotxes, més encara si la passejada la fem amb nens.
Tombarem a l’esquerra i anirem fent ondulacions per la pista asfaltada, resseguint la falda de la muntanya entre camps, en una zona molt oberta, amb bones vistes al Montnegre (a la dreta) i els boscos del Montseny amb tota la seva verdor (a l’esquerra). Ens podem anar fixant en el sotabosc que al llarg de tot aquest camí és d’una gran riquesa. Passarem per sota del mas de Can Llorenç i, pocs metres més endavant, agafarem el trencall que du a Les Esplanes (2.000m,32min,343m alt). Seguirem la pista asfaltada gaudint d’un magnífic camp d’oliveres (a la dreta) i entremig d’una pineda arribarem a la zona de contenidors.
Deixarem el carrer de l’esquerra i seguirem pel carrer Camí de Can Mon fins al final de tot, quan es converteix en un sender i després en un corriol (2.900m, 45min,271m alt). En aquest punt, ensotat a la dreta, tindrem unes vistes de l’antic mas de Can Mon i, al fons, la carena a la qual ens dirigim. Continuarem baixant el corriol seguint la línia elèctrica fins a trobar un pal elèctric de ciment. A partir d’aquí, trobarem el punt amb més complexitat de l’itinerari, sobretot si ha plogut, perquè el camí pren una forta davallada fins a arribar, entre sureres, arboços, brucs i marfulls al Torrent de Mitjans. Girarem a l’esquerra resseguint el torrent uns trenta metres fins a creuar-lo. Pocs metres després de fer-ho, hem de fer un gir de 1800 a la dreta i pocs metres després un altre d’igual a l’esquerra que ens dirigirà a una pujada que culmina en un encreuament de camins, on de nou, trobarem una torra elèctrica, aquest cop de ferro. Deixarem el de la dreta i seguirem el de l’esquerra, fins a trobar una nova bifurcació (3.400m,57min,234m alt). Agafarem el camí de la dreta, el qual durant uns 150 metres, entremig de pins i suros i deixant trencalls a banda i banda, ens portarà fins a l’entrada d’un corriol, feréstec però ben definit.
En aquest tram podrem gaudir d’una natura salvatge, de joves castanyers que trobarem a banda i banda i d’un pi exemplar pel seu diàmetre (3.800m, 65min,214m alt). Aquest segment de la ruta té una llargada d’uns set-cents metres i és una passejada força planera que desemboca en una pista forestal. A l’esquerra aniríem cap a Gualba, nosaltres l’agafarem cap a la dreta, iniciant una forta pujada fins a trobar una tanca de ferro que vorejarem (4.600m, 82min,243m alt). Seguirem el camí fins a passar una altra tanca que indica Can Pere Bonic. Continuarem pujant la pista que ens durà fins a topar amb el camí de Cal Carlí (5.600m,99min,307m alt), el qual agafarem cap a la dreta.
En aquest punt, entre pinedes i prats, podrem parar a fer un mos gaudint d’unes fabuloses vistes del Montseny i provant d’identificar en la llunyania les masies de Can Pere Poc, Can Pereres nou i Can Pereres vell, Can Carrillo, Can Llorenç i Can Mata. La forta pujada s’ha acabat, ara el camí ja serà més suau fins a arribar al carrer Mossèn Ramon Mariner (6.700m,116min,341m alt). L’agafarem a l’esquerra fins a trobar el GR-5, que agafarem a la dreta (a l’esquerra ens portaria cap a Sant Celoni). Continuarem fins a prop de Can Pitarra, on girarem a l’esquerra pel camí de Can Bruguera. Seguirem el camí principal, deixant trencalls secundaris a dreta i esquerra, pel mig d’un bosc d’alzines i pins, entre cases.
Arribarem a una cruïlla (7.800m,134min,336m alt). Si anéssim a la dreta, a pocs metres, trobaríem la Creu de “La Missió”. El nostre recorregut, però, continuarà a l’esquerra fins a arribar a l’ermita de Sant Guillem. Un cop la passem, el camí segueix la pista principal en suau pendent per un bosc d’alzines fins a trobar l’única casa que hi ha a l’esquerra. En aquest punt, girarem a la dreta i continuarem per un camí enmig d’un bosc ombrívol.
Sant Guillem és el conjunt format per una ermita i una masia al municipi de Campins (Vallès Oriental) que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. A prop hi ha la Creu de Sant Guillem. https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Guillem_de_Campins Campins i Saint Guillem-Le- Desert (França) comparteixen la història d’aquest Sant. Des de 2008, els dos municipis estan agermanats. El segon diumenge de maig se celebra l’aplec de Sant Guillem en aquest entorn.
Avançarem pel camí, entre camps, fins a la carretera BV-5114 (9.300m,155min,308m alt). Aquí, agafarem a l’esquerra la passera que la voreja, fins als restaurants. De seguida que travessem la carretera, a l’esquerra veurem la font de la Mare de Déu de Montserrat i la pista esportiva. Continuarem pujant el Camí Vell de Sant Celoni, que ens tornarà a la Plaça de la Vila (9.615m,160min,321m alt).