Passejades

Passejades

1. La rajoleria de Can Pons: 1,7 km

Passejada curta, suau i ombrívola, que us permetrà conèixer les ruïnes d’una antiga rajoleria, travessar l’espès alzinar del sot de la riera de Campins, i obtenir vistes del terme, des del serrat de can Regàs.
L’itinerari comença a la Plaça i baixa, per sota, a buscar la Riera. Fins a la Rajoleria, el camí és una passejada solitària i ombrívola, que remunta la vall, per dins d’un alzinar espès.

A la Rajoleria, que és en ruïnes, es feren els rajols per a construir el gran casal de Can Pons, al segle XVIII.
L’itinerari passa, tot seguit, per la gran bassa de captació d’aigües i torna a endinsar-se al bosc. A partir d’ara se segueix una bona pista forestal que us durà fins a can Sidro, casa habitada, emplaçada sobre un serradet. Aquí es pren un caminoi deliciós que , tot vorejant uns horts, us menarà a Can Regàs., masia des d’on s’obté un bonic cop de vista de Campins. Una drecera molt fresada, encara usada pels habitants d’aquest serrat, baixa a creuar la Riera per una palanca i puja al poble pel camí que ja coneixeu.

2. Can Pitarra i Sant Guillem: 3,4 km.

Itinerari més llarg i assolellat que l’anterior; el camí transcorre entre xalets i coreus, al voltant del turó de Can Guilla. Poques ombres al llarg de la ruta.

L’itinerari s’inicia davant l’església de Sant Joan. Cal remuntar el carrer, travessar la carretera de Santa Fe i arribar al llom del serrat que s’alça a llevant del poble. Tot aquest trajecte de pujada el fareu amb la companyia de la cantarella d’un rec. Un cop dalt del serrat esmenat, quedareu situats en una cruïlla important: el Descàrrec. El camí del davant (E), asfaltat, baixa a la urbanització de Les Esplanes i a Gualba; el de l’esquerra puja al deliciós veïnat de Dalt i a Santa Fe; el de la dreta, baixa a Sant Celoni, pel serrat de Can Felonet. Aquí l’itinerari gira a la dreta i passa a tocar les parets de can Collell, mas que fou comprat per en Serafí Pitarra a finals del segle XIX. Des de llavors, també es conegut per can Pitarra,
Tot just passat can Collell, cal deixar a l’esquerra el camí de Sant Celoni i continuar pel pla de la dreta, entre més xalets. El camí aviat, baixa lentament entre retalls de conreu arbredes i torres d’estiueig. A l’esquerra, ran de camí, us quedarà can Bruguera, a la dreta quasi a la mateixa alçada, però més apartada, can Guilla.

Durant una estona seguirem el llom de la serra. Enrere les darreres torres, el camí baixa sobtadament fins a Sant Guillem (s.XVI), que descobrireu de sobte, entre camps, dalt la carena de la serra. Visió encantadora i inesperada d’aquesta solitària capella. Que es pot visitar si els masovers son a casa i se’ls demana la clau. Abans haureu passat a prop de la creu de la Missió. Trobareu més informació d’aquest monument i de Sant Guillem en l’itinerari següent -amb el qual podeu escurçar el camí de retorn a Campins.
Sempre avall, ara per més bon camí i per dins del bosc, arribareu a cal Teixidor, masia reformada fa poc. La pista tomba avall, a la dreta, i es dirigeix a Campins, suaument, entre camps de coreu, tot passant a prop del mas del Figueral.

3. Campins-Sant Cristòfol 9,8 km

Iniciem la pujada cap a la carretera BV-5114 per creuar-la i seguir guanyant alçada dins la cruïlla anomenada El Descàrrec on es separen els camins. La drecera de Sant Celoni a la dreta, el camí de Gualba recte i l’itinerari que farem ens queda a l’esquerra. Forma part de GR-5 que va de Sitges a Blanes, passant pel Parc Natural del Garraf, Montserrat, Sant Llorenç de Munt, el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural del Montnegre-Corredor.

A partir d’aquí hem de seguir les senyals del GR5, una franja vermella i una blanca, tant les trobarem en fites verdes com amb pintura als arbres o pedres. Les seguirem fins el punt (4). Entrem en un camí que va pel mig de cases, masies i camps, fins arribar al bosc on s’inicien fortes pujades, guanyem desnivell. Cal prendre-s’ho amb calma ja què durarà una estona, mentrestant podem gaudir d’un magnífic bosc d’alzines sureres i si estem atents sentirem el soroll de l’aigua del “Sot del Purgatori”.

Als 2000 metres de la sortida les pendents es van suavitzant, podem gaudir d’un frondós bosc de sureres a la dreta, fins arribar-nos a l’indret anomenat La Quintana, ho distingirem perquè hi tornar ha aver-hi camps, la pujada s’ha suavitzat. En acabar les pendents iniciem un tram que ens permetrà gaudir d’impressionats vistes al Montegre-Corredor, la serralada litoral fins al Tibidabo, la Plana de la Tordera, amb Campins als peus, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Llinars del Vallès,… Arribem a Can Perepoc, primer al cobert i després passem davant l’entrada de la casa i girem bruscament a l’esquerra, seguint les traces del GR-5.

Anem planejat per la muntanya fins arribar a l’asfalt, on deixem les marques del GR-5 girant a l’esquerra. Iniciem la baixada per anar a parar a la Rectoria de Fogars de Montclús i l’església romànica de Sant Cristòfol. La plaça, amb uns til·lers gegantins, convida a una parada i a refer forces a la seva ombra. A partir d’aquest moment tot serà baixada i caldrà estar atents a les cruïlles. Agafem el camí que baixa per l’esquerra del cementiri.

La primera cruïlla l’hem d’agafar a la dreta. La segona, just 50 metres més avall, a l’esquerra i la tercera cruïlla a la dreta. La segona, just 50 metres més avall, a l’esquerra. I la tercera cruïlla a la dreta.

La baixada és ràpida, amb forta pendent, cal tenir cura de no relliscar, i al mateix temps de poder gaudir de la vista. Següent bifurcació de camins a l’esquerra, deixem el camí principal i 150 metres més tard girem a la dreta. Arribem a les runes de Can Perxacó i seguim baixant fins a trobar-nos una pista forestal ampla que l’agafarem a la dreta, més suaument, ens portarà a la carretera BV-5114.

L’hem d’agafar a la dreta, amb molta cura amb els cotxes i pujar uns 100 metres i agafar el primer trencall a l’esquerra. Tornem a estar en un bosca d’alzines i de sureres, anem perdent alçada paulatinament.

Després d’una bona estona trobarem una nova pista que l’agafarem a la dreta. Passem molt a prop de dues masies, Can Sidro i Can Regàs, que deixem a la dreta. Fem una preciosa baixada per un camí enmig del bosc fins la riera i seguim pel marge dret torrent avall, fins a creuar-la. I iniciem la pujada, curta, per retornar a la plaça de la Vila per un carrer cimentat.